Cонячна електроенергія

Якщо Ви коли-небудь задумувалися над придбанням, побудовою та доцільністю власної сонячної електростанції (СЕС), то ця стаття саме для Вас.

Кому і для чого потрібна СЕС?

Сонячна електростанція призначена для забезпечення електроенергією побутових та промислових споживачів, наприклад будинку. СЕС – підійде до встановлення в будь-якому регіоні, так як сонце світить всюди. Десь більше, десь менше, проте не сонячна електростанція не потребує таких особливих умов, як вітрогенератор, та й прослужить така станція на багато довше.

Проаналізувавши багато інформації я дійшов висновку, що є декілька причин, з яких встановлюють сонячні електростанції:

  • відсутність інших джерел живлення або постійні перебої в електропостачанні
  • незалежність від енергопостачальників
  • можливість заробити – “зелений тариф”
  • людині подобається цим займатися
  • покращення екології

Особисто для мене – це можливість бути енергонезалежним та цікавість. Проте я не фанатик і вмію рахувати гроші. І якщо хтось каже Вам, що сонячна енергія безкоштовна – то так і є, проте обладнання для генерації, зберігання і використання цієї енергію – коштує не мало. Подивимось, яке саме обладнання потрібне для повноцінної СЕС.

З чого складається сонячна електростанція?  

На рисунку представлена схема сонячної електростанції. Зупинимося детальніше на її елементах.

Основою сонячної енергетики є сонячні панелі або батареї

Вони перетворюють сонячне випромінювання в електричну енергію. Панелі бувають полікристальні, монокристальні та аморфні. Детальніше про переваги і недоліки кожного з них описано тут. 

Оскільки панелі при зміні освітленості змінюють напругу та струм генерації, то для їх підключення до акумуляторних батарей потрібен контролер заряду.  Контролери існують двох типів PWM та MMPT. Не вдаваючись в деталі їх роботи, скажу: вибирайте MPPT контролер, користі від нього більше, а різниця в ціні з PWM не така суттєва.

Враховуючи, що сонце світить не постійно, а електричну енергію треба і вночі, наприклад для роботи холодильника, вироблену енергію потрібно зберігати в акумуляторах. Який тип акумуляторів вибрати та чому потрібно уникати використання кислотних акумуляторів я описав тут.

Останнім елементом є інвертор – він перетворює постійний струм в змінний напругою 220В, частотою 50 Гц як і в звичайній розетці. До вибору інвертора треба підійти дуже серйозно, адже там є багато підводних каменів. Тому користайте з цієї статті і не робіть чужих помилок.

Що ж до доцільності або рентабельності то тут все дуже індивідуально і залежить від мети встановлення сонячної електростанції та умов, де вона буде експлуатуватись. Якщо людині подобається цим займатися або немає можливості підключення до електромережі то питання фінансів відходить на другий план. Якщо СЕС будується під “зелений тариф” і вся енергіє буде продаватися державі за не обгрунтовано високим тарифом та вбивати економіку і екологію, то тут рентабельність на першому місці. Тому при розрахунку рентабельності потрібно враховувати всі умови.

Якщо ж Ви вирішили встановити в себе домашню сонячну електростанцію і хочете це зробити максимально ефективно і зекономити кошти, то користайтесь інформацією з цього сайту. Прочитавши її Ви будете мати чітке розуміння що Вам потрібно і як це найкраще реалізувати. 

Вам також може сподобатись:

Підписатися
Сповістити про
guest
2 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
inna mudd

У меня уже установлена мини СЭС с единственным потребителем, морозильной камерой на прямом токе. Все приходится узнавать методом тыка, вот только что разобралась в чем именно главный недостаток маломощных аккумуляторов и как с ним бороться. Очень надеюсь что Вы, Юрий, сможете дать грамотный совет как все делать правильно, чтобы не сжечь дом и не выбрасывать деньги на ветер.

Будьмо дружніми!

Привіт, мене звати Юрій!

Привіт, мене звати Юрій!

Я інженер та блогер. Веду цей блог про альтернативну енергетику, електротранспорт та технології автоматизації.

Останнє з блогу

  Будьмо дружніми!

[/db_pb_signup]