Що таке автоматизація або як зекономити на комуналці?

Інженерні системи, Опалення та ГВП, Автоматизація, Домашня автоматизація

Автоматизація, автоматика – Ви напевно вже чули ці слова і можливо вони асоціюються у Вас з незрозумілими  новітніми технологіями або навіть роботами, “які приносять каву ліжко”. Проте насправді атоматика присутня в кожного з нас вдома і є буденною річчю, яка вже сприймається як належне.

Наприклад, у Вас приватний будинок і Ви вмикаєте ввечері світло в дворі, а вранці встаєте – і вимикаєте. Вмикати світло необхідно коли сутеніє, а вимикати – коли вже є достатньо природнього світла. Проте, зимою день є істотно коротший ніж літом, тому зимою Вам необхідно вимикати світло близько 8-ї ранку, а літом – близько 5-ї.

Але кожному з нас хочеться поспати і не прокидатися так рано заради такої процедури. Тому Ви встановлюєте реле з давачем освітленості і насолоджуєтеся міцним сном! Більше, того Ви ще й економите на електроенергії, так як світло вмикається тільки тоді, коли це необхідно. Це і є процес автоматизації!

Автоматизація – це заміна ручного керування (людиною) на керування автоматичними пристроями – реле з давачами, мікроконтролерами, термостатами.

Звичайно в промисловості є своя автоматизація – промислова, яка є цілою величезною галуззю і відрізняється від домашньої більш складними процесами і використанням спеціалізованого обладнання. Проте сьогодні про, так звану, домашню автоматизацію.

Яким же ж чином Ви можете зменшити платежі за комунальні послуги і покращити свій комфорт? Розберемось на прикладі такої системи опалення.

І так система опалення забезпечує житло теплом. Зазвичай в ній присутній один або два котла, циркуляцій насос і система радіаторів та/або теплої підлоги, які розташовані в приміщеннях, які необхідно опалювати.

Проте котел видає тільки одну температуру теплоносія, а для кожного приміщення потрібна своя температура – в спальні 21-22, в кухні – 19, в ванній – 24 і т.д. Більше того, коли Вас немає вдома або Ви спите, то достатньо підтримувати температуру 18С. Тим самим Ви зможете зекномити левову частку коштів.

Автоматизована система опалення дозволяє використовувати мінімально необхідну кількість тепла для кожного приміщення, для підтримання заданої температури в заданому часовому проміжку

При автоматичному упрвління Ви можете задати часові періоди із певною температурою, відповідно до Вашого розпорядкудня, наприклад:

  • з 07:00 до 09:00 – температура 21С;
  • з 09:00 до 17:00 – 18С;
  • з 17:00 до 23:00 -21С;
  • з 23:00 до 07:00 – 18С.

Таким чином, дана система забезпечує комфортну температуру протягом цілої доби і тижня, при цьому використовуючи найменшу можливу кількість ресурсів і дозволяє суттєво скоротити витрати на енергоресурси.

А крім того, дані системи мають такі функціїї, як: антизамерзання, підтримання мінімальної температури, включення і виключення по СМС, комбінування котлів ( вночі – електричний, вдень – газовий) та ін.

У наступній статті подивимося як виглядає така система з погляду користувача.

Не забувайте ставити лайки, підписуватися та поділіться даною статею з друзями!

Вам також може сподобатись:

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Будьмо дружніми!

Привіт, мене звати Юрій!

Привіт, мене звати Юрій!

Я інженер та блогер. Веду цей блог про альтернативну енергетику, електротранспорт та технології автоматизації.

Останнє з блогу

  Будьмо дружніми!

[/db_pb_signup]